UTO ve ETA Süreçleri

İTBAK A.Ş. UTO ve ETA Süreçleri

UTO Süreci

UTO (Ulusal Teknik Onay) Belgesi UTO belgesi, piyasada kalitesiz ve standart dışı ürünlerin dolaşımını önlemek, piyasa disiplinini sağlamak ve haksız rekabetin önüne geçmek amacıyla ürünlerin “G” işaretine sahip olmasını sağlamaktadır. Bu işaretlemelerin zorunlu hale getirilmesi UTO belgesinin de alınmasını gerektirmektedir. Geliştirmiş olduğunuz ürünün standardının olmaması ya da standarttan sapma göstermesi durumunda belge düzenlenebilir. Üründe ön planda tutmak istediğiniz iyi yönü, ürün tarifi, kullanım amacı olmak üzere tarafımıza bildirmeniz halinde değerlendirilmeye alınmaktadır. Ürününüzün kapsadığı standart var ise ilgili deneyler araştırılmaktadır. Yaptırdığınız deneyler var ise Teknik Kurul tarafından değerlendirmeye alınmaktadır. Değerlendirilme sonucu kabul edilmekte ya da gerek görülmesi durumunda deney tekrar yapılmaktadır. Raporların beyan edilen değerleri doğrulaması halinde UTO belgesi düzenlenmektedir. Deneylerin süresine göre belgelendirme süresi değişebilmektedir. https://www.itbak.org/teknik-onaylar.html linkinde görebileceğiniz üzere UTO belgeleri yayınlanmaktadır.

  1. Uygunluk yeterlilik için ilk olarak raporlarımızın hepsini ve başvuru formunu tarafımıza göndermelisiniz.
  2. Gerekli incelemeleri yapıp uygun bulunduğu takdirde tarafımızca teknik onay düzenleme kararı alacağız.
  3. Ön Hizmet Sözleşmesi yapacağız. (Başvuru ücretini sözleşmeyi karşılıklı imzalamamız ve sizin ücreti yatırmanız halinde başlayacaktır.)
  4. Ön Sözleşmeleri 2 nüsha çıktı alıp imzalayıp göndermenizi rica edeceğiz. Bizde imzalayıp bir nüshasını size göndereceğiz.
  5. Resmi Süreç başlamış olacak.
  6. Hizmet Sözleşmesini hazırlayıp göndereceğiz. Herhangi bir laboratuvar bulmamız ya da deney masrafları içermeyeceği için sadece belge bedelini içeren sözleşme imzalanacak.
  7. Fabrika Üretim Kontrol Tetkiki yapılacaktır.
  8. UTO (Ulusal Teknik Onay) hazırlanacak.

ETA Süreci

ETA (Avrupa Teknik Değerlendirme) Belgesi ETA belgesi; piyasada kalitesiz ve standart dışı ürünlerin dolaşımını önlemek, piyasa disiplinini sağlamak ve haksız rekabetin önüne geçmek amacıyla ürünlerin “CE” işaretine sahip olmasını sağlamaktadır. Avrupa Teknik Değerlendirmesi (ETA), bir inşaat malzemesinin performans değerlendirilmesini o ürünün temel karakteristikleri ile yapan teknik bir belgedir. Bu tanım, 1 Temmuz  2013 tarihinde tüm Avrupa Birliği üye ülkeleri ve Avrupa Ekonomik Bölgesi üyelerinde yürürlüğe giren Construction Products Regulation (EU/305/2011) (İnşaat Malzemeleri Yönetmeliği) belgesinde tanımlanmıştır. ETA Belgesi Avrupa Değerlendirme Dökümanları (European Assessment Documents – EADs) veya Avrupa Standartları (European Standards – hENs) gibi harmonize teknik standartlarda tamamen veya kısmen kapsanmamış ürünlere verilir. Başvurulan ürüne, yapılacak olan deneylere göre değişmesinden hariç hakkında ETAG, EAD, QUAP olması halinde süreç hızlanmaktadır. Consultation hazırlanıp EOTA’ya 1 ay boyunca yoruma sunulmaktır. Ürün için hazırlanması gereken EAD var ise hazırlanmaktadır. Bu 1 aylık sürede herhangi olumsuz bir yorum olmaması halinde  ETA (Avrupa Teknik Değerlendirme) belgesi süreci başlatılmış olmaktadır. Yaklaşık 6 ay gibi bir sürede ETA belgesi tamamlanmaktadır. Dilerseniz WEB sayfasından da bilgi edinebilir ve verilen belgeleri inceleyebilirsiniz. https://www.itbak.org/avrupa-teknik-degerlendirmeleri.html

  1. Uygunluk yeterlilik için ilk olarak raporlarımızın hepsini ve başvuru formunu tarafımıza göndermelisiniz.
  2. Gerekli incelemeleri yapıp uygun bulunduğu takdirde tarafımızca teknik onay düzenleme kararı alacağız.
  3. Ön Hizmet Sözleşmesi yapacağız. (Başvuru ücretini sözleşmeyi karşılıklı imzalamamız ve sizin ücreti yatırmanız halinde başlayacaktır.)
  4. Ön Sözleşmeleri 2 nüsha çıktı alıp kaşeleyip imzalayıp göndermenizi rica edeceğiz. Bizde kaşeleyip imzalayıp bir nüshasını size göndereceğiz.
  5. Resmi Süreç başlamış olacak.
  6. Konu ile ilgili EAD, ETAG, QUAP araştırması yapılacaktır.
  7. Hakkında EAD, ETAG, QUAP olması durumunda bu belgeler baz alınarak üreticinin ürününe ya da sistemine göre hazırlanarak EOTA’ya yoruma gönderilecektir.
  8. Hakkında EAD, ETAG, QUAP olmaması durumunda üreticinin ürünü ya da sistemi ile ilgili EAD belgesi hazırlanıp EOTA’ya yoruma gönderilmektedir.
  9. EOTA’ya gönderilen belgelerin yorumlanması beklenecektir. Olumsuz bir yorum olması halinde üretici ile iletişime geçilip düzeltilmesi sağlanacaktır. EOTA’ya düzeltilmiş hali ile gönderilecektir.
  10. Hizmet Sözleşmesini hazırlayıp göndereceğiz. (Yaptırılacak deneyler var ise sözleşmede yer alacaktır.)
  11. Fabrika Üretim Kontrol Tetkiki yapılacaktır.
  12. ETA (Avrupa Teknik Değerlendirme) Belgesi hazırlanacaktır.

    Dilerseniz sizden ürününüz ile ilgili teknik özellikler ve yaptırmış olduğunuz raporları ekleyerek ve internet sayfamızda yer alan başvuru formunu doldurarak (her sayfası kaşeli imzalanmış) başvurunuzu mail ile yapabilirsiniz. itbak@itbak.org

Hizmetlerimiz